Saltängen är en liten välfungerande skola i lokalområdet där barnen går från förskola till tredje klass. Skolgården är exemplarisk utifrån ytor sett till vad yngre barn bevisligen mår bra av. Skolan har goda resultat och trenden gällande ansökningar är uppåtgående. Att lokalerna står mestadels tomma stämmer inte. Skolan och förskolan utnyttjar merparten av lokalerna.
En sammanslagning med Duvnäs skola skulle göra Duvnäs skola alldeles för trång; både för de elever som redan går där och de som flyttas från Saltängen. Det planeras idag över 100 lägenheter i närheten av Saltängen, och området genomgår ett generationsskifte med stor inflyttning av barnfamiljer. Nacka växer och bedöms behöva 8400 fler grundskole- och förskoleplatser till 2040. Lägg inte ner fungerande skolor i en växande kommun som Nacka, det förlorar barnen på!
Nyligen förklarades rektorns försök att stänga ner skolan som olagligt av förvaltningsrätten (SVT, Förvaltningsrätten)
Grundläggande beslutsunderlag har saknats eller bedömts som undermåliga av föräldraförening, opposition och föräldrar
Skolanläggningen på Saltängen används till olika ändamål, bl.a. till Saltängens Förskola
Hyreskostnaden för de delar som skolan hyr på Saltängen är lägre per elev än till och med nya yteffektiva skolor som planerade Nya Ektorps Skola
De 3 klassrum som inte används betalar inte heller skolan hyra för, så argumentet att det skulle "kosta pengar för skolan att stå med tomma lokaler" är helt enkelt felaktigt
Om det verkligen vore lokalkostnaderna som är den huvudsakliga anledningen så skulle det ju gå att bättre utnyttja Saltängens modulära karaktär, med många fristående byggnader, och t.ex. organisera om fritids så att ytterligare en byggnad kan temporärt friställas
Se beräkningsdetaljer under "Ekonomisk Analys" nedan
Antal elever: 109 st
Ansökningar: uppåtgående trend – 2023 fick endast 85% som sökte (Duvnäs & Saltängen) i första hand skolplacering
Fördelar
Närhet till skog, hav, lekplats och fotbollsplan
Över 10 000 kvm skolgård
Delad matsal med Saltängens Förskola
Tillgänglighetsanpassad
Säkra skolvägar och avlämningsplatser
Liten skola skapar trygghet där man känner alla vuxna, och de vuxna känner barnen. Det är extra viktigt för de yngre barnen. (Boverket: Storlekens betydelse – för och nackdelar med stora eller små enheter).
Barnen äter i samma matsal från förskolan och uppåt. Det skapar stor trygghet inför skolstart.
Säkra skolvägar tack vare en liten skola i närområdet.
Skolgård som uppfyller Boverkets allmänna råd om minst 30 m2 friyta per barn i grundskolan, och minsta totala friyta på 3000 m2. (Boverket)
Skolgård på över 10 000 kvm tycks ha särskilt goda förutsättningar, vilket Saltängen har. För små ytor begränsar leken och aktiviteten och kan ge upphov till problem såsom aggressivt eller undvikande beteende hos barn, låg fysisk aktivitet och fetma. Trängsel gör det dessutom svårt att uppnå god social samvaro, med plats för barn med olika ålder, könstillhörighet och funktionsvariation. Små ytor riskerar dessutom att innebära slitage som försämrar utemiljöns kvalitet och minskar barns naturkontakt. Yngre barn, i förskola och skolans yngre årskurser, är särskilt beroende av både stora ytor och naturkontakt, vilket Saltängen verkligen har genom Skuruparken. (SLU: Rum för skolans utemiljö)
Närheten till små lokala skolor och tillgängliga skolplatser gör området mer attraktivt. En nedläggning av Saltängen sätter ett maxtak för antal elever i området för gott.
Skolan är tillgänglighetsanpassad (handikappanpassad) med ramper och möjlighet att nå de utrymmen som behövs.
Antalet avlämningsplatser / p-platser vid Saltängen skola är väl tilltagna. Till skillnad från vid Duvnäs skola där det finns mycket få platser
Skolan har ett skyddsrum som rymmer 200 elever och därmed alla (eller merparten) av skolans barn på nära avstånd.
"Vi kan inte stå med halvtomma lokaler som kostar pengar"
Saltängens lokaler är inte halvtomma. Idag används alla lokalerna utom 3 klassrum, vilka skolan inte behöver betala för eftersom de har egen ingång.
Saltängens skola är inte halvtom sett till Boverkets rekommendationer
Den påstådda kapaciteten om 270 elever bygger på att alla lokaler används som klassrum, alltså inget fritids, slöjdsalar, musiksal, bibliotek m.m. Skolan är inte byggd för så många elever.
"Det saknas elevunderlag"
Påståendet grundar sig i den prognos som utbildningsenheten gjort. Den prognosen verkar inte ta hänsyn till de över 100 lägenheter som planeras i närheten av Saltängen. Räknar man dessutom in att Ektorps centrum ska byggas om kommer det bli ännu många fler.
Prognosen menar att det inte kommer behövas platser eftersom Ektorps skola byggs om.
Små barn som går på Saltängen skulle i så fall i de flesta fall behöva ta sig en lång sträcka och dessutom korsa en stor väg. Det skulle resultera i att barnen måste lämnas med bil, som i sin tur ger en ohållbar trafiksituation och osäkra skolvägar för de 900 elever som ska gå på Ektorps skola
Prognosen menar samtidigt att det bara är på Västra Sicklaön platserna behövs, men att eleverna rör sig över hela Nacka. Det framstår som en felaktig områdesindelning i så fall
Trenden visar att fler barn söker sig till Duvnäs skolor enligt SCB, se nedan.
"Eleverna äter på 10 minuter i verkligheten, då räcker matsalen"
Eleverna ska ha rätt till sina 30 minuter oavsett om de utnyttjar dem eller ej.
"Det finns skolor med mindre skolgårdar i innerstan"
Att reglerna tillåter skolor att ha mindre skolgårdar är i de fall inga alternativ finns. Här finns ett utmärkt alternativ, låt både Saltängen och Duvnäs skola finnas kvar med tillräckliga skolgårdar för de elever som går där. Både forskningen och myndigheterna är överens om skolgårdens betydelse. Tänk på barnens bästa!
"Nedläggningen görs för att kunna lägga mer resurser på skolan"
Skolledningen har bekräftat att man inte kommer ändra bemanningen på skolan till följd av besparingen på lokaler. Resurserna går alltså inte till skolan, utan någon annanstans.
Kommunen måste betala hyra för lokalerna till 2028 och det blir således ingen besparing
Slutsats:
Kostnader per elev på Saltängen är låg. 14 263 kr/elev är betydligt mycket lägre än t.ex. planerade Nya Ektorps Skola som beräknas kosta ca 23 700 kr/barn och år (givet att alla 900 platser fylls från dag ett)
Påståenden från politiskt håll att Saltängen är "en av Nackas dyraste skolor" är FEL
Saltängens skola betalar inte för klassrum som inte används. Påståendet att det "kostar pengar för skolan att stå med tomma lokaler" är FEL.
Grunddata skolanläggningen:
Total yta hela anläggningen (inkl. skola och föskola): 2 364 kvm
Total hyra kommunen betalar till Rikshem: 4 592 360 kr/år
Fördelning av ytan mellan olika verksamheter:
14% av ytan (hus D, 3 klassrum) är vakant och belastar varken skolan eller förskolan kostnadsmässigt
32% av ytan används av förskolan (uppskattning inkl. hälften av matsal, kök etc.)
54% av ytan används av skolan (uppskattning inkl. hela gympasalen, hälften av matsal,kök etc.)
Hyran som skolan betalar för sin andel:
Enligt uppgift från Rektor (daterat 2 Februari 2023) så betalar skolan en hyra för sin andel av Saltängen på 1 554 714 kr/år. Beräknat per elev (109 elever) ger detta en kostnad per elev på låga 14 263 kr/elev och år
(Även den mest konservativa uppskattningen som vi tagit fram - att skolan skulle betala för 54% av hela hyran skulle fortfarande ge en kostnad per elev på 22 700 kr/elev och år). Dvs. till och med då fortfarande lägre kostnad än Nya Ektorps Skola
Många som går i förskoleklass väljer att fortsätta i åk1. Mer än 100% innebär konstant för få förskoleklassplatser.
Hur många i åk3 väljer att fortsätta i åk4? Ett naturligt tapp då en del vill gå musikklass, engelskaskolan etc. Trenden har vänt från 50% till 61% men en bit kvar till medel på 75%
Hur många i åk5 väljer att fortsätta i åk6? Ett onaturligt tapp men kan bero på kunskapsskolan som tar in från åk6 samt tidigare oro att bli placerad på Skuru. Trenden har vänt från 66% till 79%
Antal elever i åk4-åk6 var 20/21 96 elever, 21/22 98 elever, 22/23 107 elever. Skulle andelen i skolvalet vara minst som 22/23 skulle det bli 109 elever
Det skulle bli en av Sveriges trängsta skolor
Skolgården blir maximalt på ca 5100 m2 i bästa fall, vilket är lagom till ca 170 elever som redan går där. Dvs. 6-klasser som skolan från början är byggd för. Med 340 elever blir det bara 15 m2 per barn, vilket är hälften av vad Boverket tycker! Under 25 m2 per barn blir slitaget stort och det är svårt att få vegetation och naturliga markmaterial att klara sig.
Matsalen är för liten för att kunna ge eleverna de 20 min att äta lunch på som Livsmedelsverkets riktlinjer slår fast (Livsmedelsverket)
Det saknas toaletter för att uppfylla Arbetsmiljöverkets allmänna råd om 1 toalett per påbörjat 15-tal elever i närheten av klassrummet. (Arbetsmiljöverket, §75 AFS 2020:1)
Skolan kommer inte ha plats för ett bibliotek på grund av trängseln, utan planerar att sprida ut det i skolan. Det är problematiskt för brandsäkerhet och utrymning. Nästa år kommer det bli lag på att skolan måste ha ett bemannat bibliotek. (Regeringen)
Skolan kommer inte ha plats för en sal avsedd för musikundervisning
Det planeras arbetsrum till lärarna i en lokal med höga radonvärden
Plan för brandskydd saknas för flera av lokalerna som är tänkta att bli klassrum/grupprum
Trängseln riskerar att skapa bullriga miljöer som inte lever upp till Arbetsmiljöverkets krav.
Antalet grupprum per elev kommer att minska avsevärt
Fritids kommer sakna egna lokaler
Faktorer som fysisk miljö, ljudmiljö, Visuell miljö, Möblering, Grupprum och Utemiljö är viktiga för barn med Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). (Skolverket)
Skolledningen kan inte fatta beslut om en skolnedläggning. Det måste politikerna göra enligt kommunallagen.
Både barn och föräldrar borde ha konsulterats och involverats innan beslut fattades. Att det inte gjorts strider både mot Skollagens regler om samråd, samt barnkonventionens regler om barns rätt till medbestämmande.
Trängsel kan leda till hot och våld och innebära risker för eleverna och strider mot Skollagens krav på en god arbetsmiljö (Arbetsmiljöverket, Kraven på en god arbetsmiljö 5 kap §4 Skollagen)
Trafiksituationen vid Duvnäs skola är mycket problematisk och svår att förbättra. En sammanslagning skulle förvärra problemen och skapa osäkrare skolvägar.
Kurator blir av med sina lokaler och hänvisas till källaren
Fritidsklubben som gjort Duvnäs skola populär blir av med sina lokaler, vilket är en intäktskälla för skolan idag (det kostar ca 950 kr/månad att gå på fritids)
Informationen på den här sidan är utifrån den information som vi fått fram hittills. Vår målsättning är att det här underlaget ska vara så rättvisande som möjligt. Har du mer information eller data som visar något annat, eller har andra frågor, så kontakta oss gärna!